Skip to main content

Az audiofil fórumokban elmerülve végtelen kérdést, találgatást és kétes információt találunk a Koetsu legendás hangszedői körül, abban viszont mindenki egyetért, hogy legalább egyszer az életben hallani kell egyet. Az egyedülálló japán gyártó megismerésével betekintést kapunk az Ultra High-end világába.

A Koetsut övező feltétlen tisztelet és egyedülálló legendárium megértéséhez a kulcs az alapító: Yoshiaki Sugano szan, egy igazi reneszánsz ember. Családi mestersége a tradicionális japán kardok készítése, de fiatal korában boxolt is, még határon túli eseményeken is harcolt. Felnőttként a Toyotánál dolgozott – egyszerű alkalmazottként kezdve, keményen dolgozva, aminek köszönhetően végül a teljes belföldi piac vezetőjeként vonult nyugdíjba 60 évesen.

Yoshiaki már az autóiparban eltöltött évei alatt is lenyűgözve tanulmányozta az otthoni zenehallgatás lehetőségeit. Először csak a maga szórakoztatására javított meg selejtes európai hangszedőket, és figyelemmel kísérte a japán kísérleteket, majd nyugdíjba vonulása után, az 1970-es évek derekán alapította meg saját vállalkozását, a Koetsut. A név tisztelgés a XVI-XVII-ik században élt Hon’ami Koetsu előtt, aki (kardkészítő családból érkezve) igazi multitálentumként négy-öt művészeti ágban is alkotott egyszerre a kalligráfiától a költészeten át a kerámiamesterségig, mindig a modern anyagok felhasználási lehetőségét kutatva.

Sugano szan a manufaktúrája megalapításától csak a hangszedőknek szentelte életét, kitartó lelkesedéssel közelítve a tökéletes hangzás titkához. Kézzel készülő, elképesztő minőségű termékei teljes mértékben szembementek a kor tömegtermelési hullámával, és a Koetsura hamarosan nyugaton is felfigyeltek. A 90-es évek közepére annyira megnőtt az igény ezekre a hangszedőkre, hogy azt az idősödő mester fiaival együtt sem tudta kielégíteni, így váratlan döntéssel bezáratta minden külföldi érdekeltségét, s csak a japán piacra koncentrált. Az ezután következő évtized csak tovább fokozta a Koetsu misztikumát.

A cég több mint 4 évtizede alatt végig ragaszkodott a legmagasabb minőségű és tisztaságú alapanyagokhoz – mint a 6N réz, vagy egészen ritka platinummágnesek -, melyeket a tradíció és a természet harmóniájával ötvöz. Minden egyes példány egyedi és megismételhetetlen, melyet kézzel készítenek Japánban – Yoshiaki 2002-es halála óta egész pontosan a fia, a Koetsu jelenlegi vezetője, Fumihiko Sugano szan, akinek köszönhetően – még ha természetükből adódóan limitált darabszámban is – a hangszedők újra világszerte forgalmazott termékké váltak.

Különleges öröm, hogy a Koetsu kizárólagos partnereként a világ legjegzotikusabb hangszedőit hozhatja el cégünk Magyarországra.

Szerző: Somogyi Bence

Forrás