Kábelek

A szórakoztatóelektronikában használatos hangfrekvenciás (összekötő) és hangszórókábelekről beszélünk.
A hangfrekvenciás kábelek feladata, hogy a szórakoztatóelektronikai rendszert alkotó aktív készülékek (forráskészülékek, erősítők, jelformáló eszközök, stb.) közötti összeköttetést biztosítsák és eljuttassák az egyik készülékből a másikba a hangfrekvenciás, általában alacsony szintű jeleket. Mivel igen alacsony jelszintű és a hiteles megszólalás szempontjából a külső elektromos zavarokra és a jelveszteségre igen érzékeny jelekről van szó, a természethű megszólaltatás szempontjából kritikus fontosságú a kábel minél kisebb jelveszteséget és minél alacsonyabb szintű jeltorzulást okozó felépítése és anyagmegválasztása. Ezen kettős cél biztosítása érdekében számtalan kábel szerkezeti felépítést, vezető és szigetelő anyagot ismerünk. Az otthoni HiFi és házimozi rendszereknél az analóg összekötő kábeleknél a legelterjedtebb az oxigénmentes réz (OFC) vezető, egyszeres, vagy többszörös árnyékolással.
A digitális jelek továbbításához kifejezetten a digitális jelátvitelre fejlesztett kábelekre, anyagokra és kábelfelépítésre van szükség, A legelterjedtebb megoldás az optikai (Toslink), vagy a koaxiális digitális (általában réz alapú) kábel.
A hangszórókábelek nagy, magasabb feszültségű és áramerősségű jeleket szállítanak az erősítők hangsugárzó kimenete és a hangsugárzó bemenete között, így a felépítésük és a vezetők keresztmetszete is eltér az összekötő kábelekétől. Itt általában nagy keresztmetszetű, tömör, vagy több elemi szálból sodrott, szőtt, fonott, szigetelő köpennyel, vagy szigetelő lakkozással ellátott vezetőt használunk. A hangszóróvezetékek keresztmetszetét az erősítő és a hangsugárzó közötti távolság függvényében kell megválasztani, minél nagyobb a távolság, annál nagyobb keresztmetszetű, vagy alacsonyabb csillapítású vezetőt kell használni.
A kábelek esetében fontos szerepet töltenek be a csatlakozók is. Az igényesebb kábeleket az alacsonyabb jelveszteség érdekében általában aranyozott,vagy más nemesfém bevonatú csatlakozókkal szerelik.