Skip to main content

Új integrált erősítők és phono lemezjátszó előerősítő

electrocompaniet-eci-6-dx-mk2-kozeli-fenykep

A május elsejével bejelentett ECI 6DX MKII a márka legfrissebb modelljeként szintjének legjobb funkcióit ötvözi a legújabb audió-technológiával és az Electrocompaniet-től megszokott hangzással. Célja integrált erősítőként nemes és egyszerű: arra készült, hogy bármilyen formátumú zenével megbirkózzék – akár lemezről, akár digitális forrásból érkezik a jel -, s végül úgy juttassa el a hallgatóhoz, ahogy azt a mesterszalag megalkotásakor elképzelték.

electrocompaniet-eci-6-mk2-eloerosito-hatulrolEz az eszköz is megkapta a  Classic Line többi MKII generációs eszközére (eddig az  ECP 2, EC4.8 és ECM 1) jellemző előlapot és masszívabb külsőt. A készülékben az egyik legnagyobb újítás, hogy a LAN és WLAN mellett ezentúl Bluetooth-on keresztül is lehet hozzá csatlakozni. Gyakorlatilag az összes népszerű formátumot kezeli, és és hozzáférést biztosít a legtöbb streaming szolgáltatáshoz is (a Tidal mellet már a Qobuz-hoz is). Az ECI 6DX MKII megbirkózik a DSD (128/5.6 MHz) állományokkal, illetve további fejlesztés például, hogy az optikai és koaxkábelen kimenő hangerő mértékét megjegyzi.

A hátoldalon több analóg (1 XLR, 3 RCA) és digitális (1 koaxális, 2 Toslink, 1 USB) bemenet található, és végül, de nem utolsó sorban egy külön USB aljzat az egyszerűbb csatlakozásért és az update-ek egyszerű kivitelezéséért. 

A készülék tisztán analóg változata, a szintén megújult ECI 6 MKII  egy 4 analóg bemenettel rendelkező, kimondottan erős integrált erősítő: a rendelkezésre álló 2 x 200 W /4 Ohm segítségével szinte bármilyen hangfal megszólaltatására remekül alkalmas. A bemeneti fokozat az A osztályú, diszkrét áramkörökből épül fel, nulla visszacsatolással. A kimeneti szakasz mérsékelt mennyiségű negatív visszacsatolással zajlik, gondosan kiegyensúlyozva a jó basszus kiterjesztést, a részletező nyitott középtartományt és egy meleg részletes felső regisztert. 

Az ECI 6 MKII bármikor frissíthető ECI 6 DX MKII-ra. Nem kell választania a csúcsminőségű és a többszobás, illetve a rugalmasság és a hangminőség között: az analóg rész teljesen megegyezik mindkét készülékben. A készülékek vezérelhetőek távirányító segítségével, okostelefonon keresztül vagy akár online is. 

electrocompaniet-ecp-2-mkii-phono-eloerosito-riaa-korrektorKorábbi újítás is volt az év során, méghozzá februárban: a norvég cég phono előerősítője, az ECP 2 MKII  magában foglalja a legkorszerűbb műveleti erősítőket és megoldásokat, és hasonlóan más Electrocompaniet termékekhez, a legmagasabb minőségű diszkrét komponenseket használja a teljes jelútvonalon keresztül. Természetesen az összes DC-t kapcsolt. 

Az ECP 2 MKII bármilyen elképzelhető pick-up és kábel kombinációhoz kínál tökéletes illesztést, köszönhetően a jól konfigurálható bemeneti szakasznak. A hangszedőhöz beállítható a legmegfelelőbb kapacitív és ellenálló terhelés-konfigurációaz, legyen az MM, avagy MC. További fejlesztés, hogy a gain 5 dB-es lépésekkel állítható, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző hangszedők különböző kimeneti szintjéhez. Az eszköz szigorúan követi a sztenderd RIAA visszajátszási kiegyenlítési görbe ívét, illetve egy alsó frekvenciás vágást is végrehajt, hogy kiszűrje a nemkívánatos jeleket, így akár egy sérült  lemezt is le tud játszani különösebb gond nélkül.  

 

A készülékek technikai specifikációi megtalálhatóal a termékek adatlapjain! 

 

Szerző: Zeke Attila