Skip to main content

Hogyan került fel egy kis norvég HiFi-gyártó első számú embereinek neve Michael Jackson albumára? A válasz a az énekes hosszú együttműködésében rejlik Bruce Švedien hangmérnökkel az Electrocompaniet elmondása alapján.

 

A történet 1978-ben kezdődött, amikor Michael elkészítette Diana Ross-szal az első filmjét,  A varázslót: Quincy Jones írta a film zenéjét, Bruce Swedien pedig a hangmérnök volt. Ez volt az első projekt, amelyet közösen készítettek, majd a következő az „Off the Wall” album, amely valóban elindította Michael szólókarrierjét. Ezután Michael és Bruce Swedien együtt dolgozott olyan albumokon, mint a  Thriller, a Bad, a Dangerous, a HIStory és a Invincible.

Véletlen és személyes kapcsolatok miatt Bruce Swedien beleegyezett, hogy kipróbál néhány erősítőt az Electrocompaniet gyártmányától. Repülővel hoztak egy pár ELECTROCOMPANIET erősítőt a Larrabee Stúdióba, a Lakershim Boulevardon (Los Angeles stúdóvárosa).

Bruce Švedien azonnal felfedezte ezen erősítők fantasztikus kvalitásait, amelyek tranzisztoros létükre az általa preferált csöveserősítők legjobb tulajdonságaira emlékeztette. Saját szavaival élve:

 

„Ez az erősítő megváltoztatta az életem!”

 

Ezt követően ragaszkodott az Electrocompaniet erősítők használatához minden felvételén. Ekkor már 1991-et írtunk, és Bruce éppen befejezte a “Dangerous”-t, ami Grammy díjat is kapott a „Legjobb album” címén.  

A következő, Michael Jackson-nal készített felvételnél, amely a HIStory volt, az Electrocompaniet amplifikációját a teljes produkció alatt, a kezdetektől egészen a végső keverésig  felhasználták. Az album címlapjának megalkotásakor Bruce Swed köszönetet kívánt mondani norvég barátainak – a lemezkiadó nagy vezérigazgatói nem támogatták, de Michael épp a stúdióban volt ezen a napon, és eldöntötte a kérdést: “Ennek így kell lennie”. És így az Electrocompaniet AS, Per Abrahamsen, Nils B. Kvam és Trond Braaten neve felkerült világ egyik legkelendőbb albumára.

 

Fordította: Zeke Attila