Skip to main content

Az Electrocompaniet egyike a legnagyobb európai neveknek, ha high-end hangzásról van szó: a norvég cég a ‘70-es években kezdte működését, a hi-fi születésétől kezdve kutatja a tökéletes hangzás titkát.

A mai napig manufaktúraként működő vállalkozás egy 2x25W-os sztereó erősítővel kezdte pályafutását: az 1973-ban Dr. Matti Otala által tervezett és az Electrocompaniet által gyártott The 2 Channel Audio Power Amplifier (vagy másik nevén The Otala Amp.) elsöprő sikert aratott hangminőségével és kimagasló technikai tudásával – abban az időben, amikor a High-End kifejezés még ismeretlen volt a hifisták számára.

1976-ban, alig 3 évvel a kezdetek után az audió-bibliának számító amerikai The Audio Critic már így írt egyik erősítéjükről:

“Audio freaks – eat your hearts out. This is the world’s best sounding amplifier.”

A nehezen lefordítható angol kifejezést egyértelművé teszi a második mondat: “Ez a világ legjobban szóló erősítője.” A kritikai siker mellett számtalan díjat is besöprő cég neve 1991 szeptemberében még a világ egyik legkelendőbb lemezén, Michael Jackson Dangerous-én is feltűnt – Bruce Swedien, a lemez producere annyira beleszeretett a norvég hangfalakba, amikhez hozzájutott, hogy még egy “Special thanks to Electrocompaniet” sor is felkerült a borítóra.

2004-ben, a recesszió hatására a cég rövid kényszerpihenőre kényszerült, ám egy 2007-es felvásárlás után újra aktivizálta magát, s gond nélkül visszakapaszkodott a világ vezető Hi-Fi-gyártóinak sorába. 2014-ben készítették el első lemezjátszójukat (ECG 1), s azóta Classic Line néven bővítik a szériát – utoljára 2019 végén (EMC1 MKV CD-játszó, ECM 1 MKII hálózati lejátszó, és EC 4.8 MKII DUAL MONO előerősítő) és 2020 februárjában (ECP 2 MKII phono előfok).

A cég a tulajdonosváltás mellett is hű maradt 40 éves hagyományaihoz: minden egyes készülékét Norvégiában készíti saját gyártósorain, amivel garantálja a tökéletes minőséget – a mesterszalagok hangját a hallgató otthonában.

AzElectrocompaniet volt a második világmárka, amely kizárólagos magyarországi partnereként a Dream Audio-t választotta.

Szerző: Somogyi Bence

Forrás