Skip to main content

Ha profi hangszedő, akkor EMT – az 1940-es alapítású német cég Lahr városából, amely 80 év szakmai tapasztalatával szolgálja a hifisták igényeit.

“A hihetetlenül tartós kivitelezés és a laboratoriumi mérték audiofil egében köttetett házasságának szerelemgyereke.”

– írja Stefano Pasini Deutsche Perfektion: The History Of The Legendary EMT Turntables című 2001-es könyvében, melyet teljes egészében az akkor 61, idén pedig éppen 80 éves német cégnek szentelt. Az EMT kritikai és felhasználói sikerének titka a hagyományban és a tökéletesre törekvésben gyökerezik, s történetének megismerésével betekintést nyerhetünk Európa, és a világ HiFi-történelmébe.

1940 Berlin – a második világháború első éve és az Elektromesstechnik (EMT) Wilhelm Franz nevű cég megalapításának időpontja. Pont 80 éve, hogy megkezdte működését az egyik legnagyobb hatású High-end gyártó – bőven azelőtt, hogy a High-end kifejezést feltalálták volna. Berlin lebombázása után az EMT is székhelyet váltott, s pár évi kitérő után a fekete-erdei Lahr városában állapodott meg. Első lemezjátszója, a 927-es modell, 1951-ben jelent meg, s közel tökéletes hangzása mellett tekintélyt parancsoló méreteivel is nagy hírnévre tett szert (csak a tányérja közel fél méteres átmérőjű!).

Az EMT ezután is rendre szállította lejátszóit és egyéb HiFi-tartozákait: 1960-ban, hallgatva az új idők szavára, sztereó hangszedőkkel bővítve a kínálatot, 1974-ben pedig a legendás EMT 250 reverb egységgel, ami bekerült a 2007-es TECnology Hall of Fame-be is.

“Márpedig  idehaza is a Rádiótól   a Hanglemezgyárig mindenütt  EMT hangszedőt használnak a stúdiókészülékekben.  Sőt, a Mechanikai Laboratórium – ha a vevők így kérik – szintén  ezt a robusztus, rendkívül megbízható modellt építi stúdiólemezjátszóiba.”

– írja a hazai HiFi magazin induló 1979-es számában, ami remekül mutatja az (egyébként nyugat-német) EMT európai térnyerését.

A cég 80 éves történelme alatt végig elkötelezett maradt az analóg technológia mellett, 2014 óta pedig minden EMT hangszedőt Svájcban terveznek és gyártanak. A tiszta ezüstszálat és fejlett mágneses anyagokat kombináló, torroid tekercselésnek köszönhetően ez az alapvetően tradicionális technológia az ultraalacsony zajszintjének és magas felbontásának révén új szinten elégíti ki a tökéletes zeneélményt keresők igényeit.

A Dream Audio büszke rá, hogy az EMT elsőként ajándékozta meg bizalmával, s így részese lehet a svájci világmárka történetének.

Szerző: Somogyi Bence

Forrás