Skip to main content

Jasper széria

2022 márciusában megújult a Jasper 25, a széria legnagyobb hangfala, amit a Pylon Audio eredetileg 2019 novemberében, a lengyel Audio Video Show keretein belül mutatott be.

pylon-audio-jasper-25

2021 nyarán a holland Hi-Fi Advice ezt írta a hangfalról:
“A Jasper 25 – kellően nagy helyiségben használva – bármiből kihozza a zeneiséget. Lenyűgöző, testes és színes hangzásával elüt a tipikus audiofil (c)lean&precise hangzástól, de a Jaspersben többről van szó, mint pusztán a teljeskörű akusztikai megvalósításról. A hangfalpár feltűnően dinamikus és rendkívül kommunikatív, figyelemreméltóan mélkülözi a homályosságot vagy az elkenődést, ami a közvetlenség és a teljesség ritka kombinációjában csúcsosodik ki”

pylon-jasper-monitor-18-stereo+

2021 nyarán jelent meg a Jasper Monitor 18, ami 15-32 m2 közötti területen érvényesüll a legjobban. A hangsugárzó azóta elnyerte a norvég Stereopluss Hi-Fi magazin “HIGHLY RECOMMENDED” státuszát 5/5 csillaggal. A cikk szerzője így fogalmaz:
„A Pylon Jasper Monitor 18 egy nagyszerű hangsugárzó, a hangtere a végletekig finomított és precíz – tulajdonképpen lehetetlen nem szeretni. (…) Nem tart sokáig felfedezni, hogy lenyűgöző basszussal rendelkezik, ami inkább egy közepes méretű, álló hangfaléhoz hasonlít”

pylon-audio-jasper-23A sorozat legfrissebb tagja pedig a Jasper 23 álló hangfal, amit 18-35 m2 nagyságú szobákhoz terveztek. A zene megszólaltatását a bevált dán Scanspeak hangszórókra bízták, az alkalmazott jelátalakítókat pedig speciális akusztikus mérések és órákon át tartó szubjektív tesztek során választották ki. A mély- és középértékeket egy pár híres 15 cm-es Revelator irányítja, jellegzetes vágásaikkal a membrán torzítását és az állóhullámokat csökkentik. A magas hangokat egy ultrakönnyű, 18 grammos vibrációs rendszerrel ellátott selyem magassugárzó biztosítja, amit rendkívüli sebesség és a legapróbb részletek könnyed reprodukálása jellemez.

 

Korábbi újdonságok

pylon-amber-mkII-hifi-avl

Az Amber mkII 2020 május elején került piacra a Közel-Keleten, szeptember vége óta azonban már Európában is elérhető. Másfél évvel később a német HiFi-IFAs magazin 5,7/6 ponttal jutalmazta a hangfalat:
„A lehallgatószobában próbára tettem a Pylon Audio Amber mkII-t. Az elegáns fekete alapon nyugvó hangfal szögletes alakú, peremei szinte élesek. A fa borítás kellemesen természetes hatást kelt, a matt felületnek köszönhetően pedig igazán értékesnek tűnik, s ez szép kontrasztot alkot a masszív formával”

pylon-audio-pearl-szeria

A 2020 októberétől elérhető Pearl Sub – a széria és a Pylon Audio egyetlen aktív mélynyomója – kiegészíti a házimozi-, vagy kisebb sztereó rendszerek legalacsonyabb regisztereit. A konstrukció egy speciálisan tervezett Pylon Audio PSW 30.8 FGS jelátalakítóra épül, amelyben üvegszálas kúpot használnak. Az anyacégnél a T/S paraméterek optimalizálásával kiváló reprodukciót értek el a mély regiszterben is, miközben megtartották a doboz kompakt méreteit.
A mélysugárzóban modern és hatékony D osztályú erősítő áramkört használnak, amelyet csökkentett hőkibocsátás és nagyobb energiahatékonyság jellemez. Az állítható aluláteresztő szűrő, szint- és fázisvezérlők biztosítják a problémamentes összehangolást az rendszer többi részével.

 

Szerző: Zeke Attila