Skip to main content

Az egyesült-államokbeli California Audio Show megálmodója és tulajdonosa, Constantine Soo a kaliforniai hi-fi élet központi szereplője és szószólója, május elején tesztelte a Koetsu Jade Platinum hangszedőjét. Véleményét saját, Dagogo névre hallgató online hifimagazinján tette közzé – ennek egy rövidített verziója olvasható magyarul.

A zenehallgatás világszerte sokak hobbija: számomra arról szól, hogy az egyik nap kedvenc dalaimat egy digitális platformon keresztül tapasztalom meg, a másik nap pedig analóg üzemmódban, lemezjátszó segítségével. Sok mindent kipróbáltam már az évek során, így egy ponton az út egyértelművé vált: egy olyan csúcskategóriás hangszedőt szerettem volna meghallgatni új állapotban, mint például a Koetsu (az egzotikus japán cég történetéről itt írtunk részletesen – a szerk.). A Jade Platinumra esett végül választásom, aminek engedékenysége 5 μm/mN, így közepes és nagy tömegű hangkarok alkalmazását igényli.

Kíváncsi voltam a Koetsu hangjára friss és bejáratott lemezeken egyaránt, így vizsgálat  céljára kb. egy tucat új albumot szereztem be. A Jade Platinum negyven album után stabilizálódott, és a Koetsu-minőség szépen, fokozatosan teljesedett ki: a Bossa Nova stílusban klasszikusnak számító Getz/Gilberto páros zenéjében lévő tonális sokszínűség és dinamikus kontraszt betöltöttöltötte a szobát.

Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra hangversenyének felvétele (1984, Berlini Filharmonikusok, vezényel: Herbert von Karajan) remek példája annak, hogy mi az a zenei találékonyság. A Koetsu a fúvósok és a vonósok hangját tisztábban és hangosabban emelte ki az összhangzatból, mint a redbook CD – annak ellenére, hogy a felvétel eredetileg digitális jellegű volt. A hangszerelés részletesebben és változatosabban bontakozott ki a Jade Platinum hangszedő alatt, így olyan zenehallgatási élményt nyújtva, ami szinte beszippantja az embert. 

Lejárt az 50. album, én pedig elraktam az új lemezeket, amelyeken a Koetsu az első óráiban áthaladt. A vadiúj Jade Platinum egyből lenyűgöző volt, az általam valaha hallott hangszedők közül ez adta a legátfogóbb és kiegyensúlyozottabb hangzást. A betört Koetsu pedig még nyitottabb volt, a zene folyékonnyá és könyeddé vált a tű alatt: abszolút átadta azt a luxus elegancia-érzetet, amely már a betörés előtt is sejthető volt.

A Koetsu Jade Platinum hangja egy igazi hi-fi zenei élmény, a szó legjobb értelemben –  talán nem kis részben annak a fanatikus, naturalista kialakításnak köszönhetően, miszerint a legjobb minőségű platinum mágnest zárják egy féldrágakő testbe. Mostantól ez a referencia hangszedőm.

 

 

Forrás