Skip to main content

A német Stereoplay magazin tesztelte az X-quisute ST hangszedőjét. A szerző, Roland Kraft a következő címet adta írásának: Forradalom. Most.  Következzenek hát ezek a sorok magyarul.

Ritkán fordul elő, hogy egy már kiforrott, erősen túlfejlesztett technológia esetén évekkel később újra rajzolják a határokat. Az X-quisite ST ilyen ritka eset: műszaki forradalom a hangszedőgyártás területén.

Cseresznyefa ház zongoralakk bevonattal. Cápabőr bevonatos repülőgépalumínium. Féldrágakő tussal festett rajzolattal. Tekercs öreg fogaranyból.
A fenti extrém példáktól, kivitelektől eltekintve eddig úgy tűnt, hogy a hangszedők már kiforrott technológiával készülnek. Az ilyen különleges termékek sokkal inkább egy alternatív ékszerüzletbe, semmint egy műszaki eszközbe illenek. Elnézést, ha most egy kicsit cinikusnak tűnünk. Mi tagadás, kicsit unatkoztunk már.

Ennek viszont most véget vetett a svájci Micha Huber. Igaz az is, hogy olyan áron, ami távol tartja a közönséges földi halandókat ettől a letapogatási forradalomtól. De persze ennek nem kell örökké így maradnia! Azt is tudni szeretnénk és tudnunk is kell, hogy mit hoz majd a jövő. Most nem csak kicsit magasabbra tette Huber úr a lécet, hanem toronymagasra emelte, egy új hangzásvilágba katapultált vele.

Lehet, hogy ezt egy kicsit fellengzősnek tartják. Tévednek, forradalmi áttörés történt! Az X-quisite ST valóban teljesen más ligában játszik, ezen a szinten jelenleg ellenfele sincs, legalábbis az utóbbi három évben a Turbenthalban, a HiFiction AG cégnél fejlesztett MC-hangszedők között egészen biztosan nincs. Ennek oka kézzel fogható műszaki tény. A magyarázatot ott kell keresnünk, ahol a nagy erővel, de picikét kimozduló tű ezeket a kilengéseket a tekercskeresztnek át kell adnia. Még az olyan egzotikus tűtartók is, mint a boron, a zafír vagy a gyémánt, amelyek az alumíniummal ellentétben alig hajlanak el a terhelésre, a rendszer felépítésből adódón rendelkeznek egy gyenge ponttal, mégpedig a tűszár és a tekercsartó találkozási pontjánál. A svájci csodahangszedő fejlesztője pontosan itt hozott újítást: a már szabadalmaztatott „monoblokk kerámia technológia” alkalmazásával a tűszár és a tekercstest egyetlen picinyke, de rendkívül ellenálló kerámiából készül.

A létező legmodernebb gyártsátechnológiák alkalmazásával részben üreges, nyolcszög keresztmetszetű tűszár is készülhet, a tűszár és a tekercstest átmeneti pontján, pontosan ott, ahol a legnagyobb erőhatások lépnek fel, megszűnik a gyenge pont, az elmozdulásra, elhajlásra való hajlam. Eredményeként a tűszár/tekercstest szerelvény hi-hetetlenül stabil, merev szerkezetté válik, így hallhatóan pontosabban, precízebben tudja átadni a tűszár mechanikai kilengését a tekercsnek. De ennél többet is tud: Egy rendkívül pontosan élre csiszolt gyémántot illesztenek be abszolút méretpontosan a kerámia tűszár keresztirányú furatába és ott minimális menynyiségű ragasztóval rögzítik. Ezzel a lemezbarázdát letapogató mozgó tömeg rekordgyanúsan kicsi, mindössze 0,8 milligramm lesz.

(alább maga Micha Huber mutatja be a technológiát egy három részes videósorozat első felvételén – a szerk.)

A tekercsek anyagaként Micha Huber hol rezet, hol ezüstöt választ, persze ultratiszta minőségben. Ahhoz, hogy a vasmentes közegben mégis elegendően magas kimenőfeszültség keletkezzék, mágnesként egy neodim-tiszta vasmagot használ, ahol az örvényáram-veszteség a lehető legkisebb mértékű. A hangszedő és a hangkar közötti lehető legközvetlenebb kapcsolat érdekében teljesen körbefogja egy alumínium tartószerkezet a mágnes-egységet, míg egy pali-szander közteselem haté-konyan csillapítja a nemkívánatos rezgéseket. Magát a házat modelltől függően tömör alumínium vagy titánblokkból marják ki: az X­quisite-család kisebb tagjánál réztekercset és alumínium házat találunk, a most tesztelt X­quisite ST ezüst tekerccsel készül, a háza pedig titán.

 

Xsuisite-hanszedo-teljes-szett
Egy készlet különféle hosszúságú, különleges minőségű csavar, egy csavarhúzó és egy tisztítókefe a hangszedő tartozéka

Természetesen a hangszedő minőségével azonos szinten lévő hangszedő illesztő egység, előerősítő is kell még ahhoz, hogy a hallgatóknak demonstrálni tudjuk, hogy a lemez is tud legalább olyan jól szólni, mint a csúcskategóriás orsós stúdiómagnetofonok. De azt is bizonyítani tudjuk, hogy ez a hangszedő/lemezjátszó együttes még a legjobb minőségű DSD felvételeknél is messze jobban, természetesebben szól. A felfoghatatlanul tiszta, tökéletesen zaj-. és torzulásmentes hangvisszaadást csak az éppen alig hallható futómű- és tűzaj árnyalja egy kissé. A zene olyan dinamikával csendül fel, amit biztosan senki sem mert volna elvárni egy hanglemeztől, főleg azt nem, hogy mennyi tartalék van még a felső regiszterekben, ami eddig a más típusú hangszedőket használva rejtve maradt.

A hangszedő részletezőképessége fenomenális, minden mást elfelejthetünk, amit valaha is hallottunk, ez a barázdaletapogató eszköz új ablakot nyit a zenére. Ráadásul ez a forradalmian új rendszerű hangszedő nem túl elemző, de a legkevésbé sem maszatol, hanem olyan érzelemdús, hangszínekben hihetetlenül gazdag zenei előadást nyújt, hogy úgy érezzük, egy másik világba cseppentünk. A mélyek soha korábban nem tapasztalt pontos megszólaltatása pedig valóban a hab a tortán. Bizonyára észrevették: ez a hangszedő bizony igen erős benyomást tett ránk. Az pedig, hogy ezzel új dimenzióba lépett, léphet a fekete lemezek lejátszása azt igazolja, hogy ez a sok évtizedes technológia még napjainkban is életképes és időszerű.

A tény: Az X-quisite megjelenése előtt senki sem tudta, mennyi minden rejlik még a régi hanglemez technikában. Ez egy valódi technológiai ugrás és kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg ez a világ legjobb MC hangszedője. Csak remélni tudjuk, hogy a svájci analóg fejlesztőműhely majd azt is eléri, hogy ez az úttörő technika a szélesebb tömegek számára megfizethető árszínvonalon is elérhetővé váljék…

A stereoplay tesztértkelése:

Mért értékek: 9
Használhatóság: 9
Értékesség: 10
Hangzás: Abszolút csúcskategória
Ár/teljesítmény: Csúcsszint

Összegzés: 98/100 pont

 

Hatalmas büszkeség, hogy az X-quisite termékeket Magyarországon kizárólagos jelleggel a Dream Audio Components forgalmazza – a járványügyi szabályainkat betartva akár holnapról meghallgatható!