Skip to main content

A lengyel Hifi Philosophy magazin tesztelte tavasszal a Pylon Audio gyöngyét: a Pearl Monitor hangfalat. Ennek kivonata olvasható az alábbiakban, de az igazán elszántaknak (fordító segítségével) ajánlott az eredeti, hosszabb cikk is.

 

Korábban már írtam arról, hogy mennyire kedvező áron lehet egy pár Pearl Audio Monitor állványos hangfalhoz jutni (104.900 FT – a szerk.) –  sztereó és házimozi rendszerekhez egyaránt ajánlott. Vastagon becsomagolva érkezik, hogy biztos ne sérüljön (kissé túlzás, de a PYLON úgy csomagolja termékeit, hogy azok a világ végéig is kibírják).

A hangzás  kiterjedt, erőteljes. 15-17 négyzetméteres szobaméret a hangfal felső határa, amikor még 100%-os teljesítményt tud nyújtani, ezért egy 3×4 méter széles helyiségben ne üljünk messzebb tőlük, mint 2,5 méter. Ugyanakkor a Pearl Monitor nyugodtan elhelyezhető a mögötte lévő faltól egy méterre: ekkor a hang komoly mélységi térrel rendelkezhet, s ezzel együtt a hangfal teljeskörűen magával  ragadja hallgatót  A kifejezetten holografikus hangzású felvételek tisztasága mutatja be igazán e hangfal képességeit – hogy jobban szól, mint nagyon sok, akár jóval drágább hangfal.

A Pearl Monitor rendkívűl nyitott hanggal és nagy testmélységgel rendelkezik, ugyancsak hibátlan koherencia a hangfal sztereó jellegét illetően. Nyoma sincs a kompresszálásnak a meglepően harsány hangszereknél sem. Kifejező karakterek, fajsúlyos hangok, és mindez nem megy az érzelmek rovására: ezek a hangfalak tökéletesen visszaadják azt, amit a felvétel létrehozói közölni szerettek volna velünk.

Szokásomhoz híven az utolsó teszthez egy szóló zongorafelvételt használtam. Be kell vallanom, hogy voltak aggodalmaim, különösen a teljes hang szövete, komplexitása és harmóniája kapcsán, amelyet nehezebb visszaadni a zongorából, mint a hatalmas dobokból vagy zenekarokból. A félelem megalapozatlannak bizonyult, a zongora jól hangzott.

A szín, harmónia, telítettség, fényesség, textúrák és részletek sokkal kifinomultabbak, mint azt a hangfal ára jelezné: nem igazán állnak távol a legjobb, akár milliós tételű hangfalaktól sem. A különbség annyira kicsi, hogy csak a nagyon kifinomult hallással rendelkezők találhatnak kivetnivalót benne. Tehát nem tévedtem, amikor minden zeneszerető figyelmébe ajánlottam a  Pylon-t, mint az egyik olyan céget, amely kiváló minőséget nyújt elfogadható áron.

Forrás