Skip to main content

emt-tsd-15-regi-old2020-ban 80 éves jubileuma alkalmából az EMT nemcsak a méltán híres aranyhangszedővel lepte meg a márka szerelmeseit – a legendás és egyedi képességekkel rendelkező TSD 15-ös MC hangszedőt is napjaink igényeihez és elvárásaihoz igazította Micha Huber, hogy az a következő évtizedekben is kiszolgálhassa a professzionális felhasználókat.

Az EMT 1959-ben kezdett hangszedőket gyártani (történetéről itt lehet többet olvasni), és 1965-ben jelent meg a legismertebb termékével, a TSD 15-ös modellel, amelyet sok tíz-ezer darabos mennyiségben gyártott le, és a világon mindenütt a stúdiók alapfeszerelésévé vált.

Az új TONDOSE a csatlakozó felületét és tömegét tekintve teljesen kompatibilis maradt a TSD 15-tel. Monó és sztereó változatban egyaránt készül, típusonként három modell-változatban.
Változatlan maradt a jól bevált generátor, a hangszedő egyik legfontosabb eleme, de az új modell egyetlen magnézium tömbből mart monoblokk házat kapott. Ezáltal jelentősen javult a hangszedő merevsége és a nem-kívánatos rezgésekkel szembeni ellenálló képessége.

A szabványos EMT hangkar csatlakozó felület mellett INT (Ortofon A kompatibilis) és X (SME szabványú) csatlakozó felülettel is rendelhető. Igény szerint a hangszedők alacsonyabb impedanciájú ½ és ¼ tekerccsel is készülhetnek. Újdonságként a TONDOSE ezüst tekerccsel is rendelhető.

Az alábbi táblázat tartalmazza a stúdióhangszedők összehasonlítását a könnyebbség végett- az egyedi specifikáció a termékeknél található:

Sztereó TSD SPH TSD SFL

TSD MRB

Gyémánttű 15 µm-es SPH SFL MR HP
Tűszár: Alumínium Alumínium Boron
Jeladó: Sztereó MC
Leszorító erő: 2,5 gramm
Kimenő jelszintje 5 cm/s mellett: 1,05 mV
Engedékenysége: 12 µm/mN
Javasolt lezáró ellenállás: 200 – 300 ohm

Monó

TMD 015 TMD 025

TND 065

Gyémánttű 15 µm-es SPH 25 µm-es SPH 65 µm-es SPH
Lejátszható lemezek: A legújabb/korábbi mono LP-k         Schellakk
Jeladó: Mono MC
Leszorító erő: 2,5 gramm
Kimenő jelszintje 5 cm/s mellett: 1,05 mV
Engedékenysége: 12 µm/mN
Javasolt lezáró ellenállás: 200 – 300 ohm