X-quisite

Mind a(z) 3 találat megjelenítése

Talán a svájci hangszedőket gyártó cég, az X-quisite még ismeretlenül cseng az audiosil közönség számára. Talán a HiFiction AG már ismerősebb: a háttércég gyártja ugyanis az EMT hangszedőket és a Thales hangkarokat egyaránt. Micha Huber, a fiatal mérnök tervezte a márkák termékeit, s ennek kicsúcsodosáa az X-quisite: a legforradalmibban kialakított hanszedők.

***

HAGYOMÁNYOS FELÉPÍTÉSŰ HANGSZEDŐ ALUMÍNIUM TŰSZÁRRAL
Ennél a széles körben alkalmazott kivitelnél a gyártó a gyémánttűt alumínium tűszárba foglalja. Mivel az alumínium viszonylag lágy anyag, a nagy dinamikájú tűmozgás szerkezeti változásokat okoz az engedékeny tűszárban és a deformálódott geometria miatt mind nagyobb mértékűvé válik a jeltorzulás, ahogy öregszik a hangszedő. Emellett a tűszár és a tekercstest közötti mechanikai kapcsolat az emelőhatás eredményeként a legnagyobb erőt épp erre a csatlakozási pontra fejti ki és az esetek többségében csak több-kevesebb veszteséggel tudja átadni a tű/tűszár mozgását a tekercstestnek.

CSÚCSKATEGÓRIÁS HANGSZEDŐ BORON VAGY ZAFÍR TŰSZÁRRAL
Ezeknél a felső kategóriás hangszedőknél a tűszár teljes mértékben vagy részben boronból, zafírból, egyes esetekben gyémántból készül. Ezáltal minimális mértékűre csökken a tűszár vibrációja. Ezeknél az anyagoknál viszont még nagyobb fizikai megterhelés éri a tűszár/tekercstest csatlakozási pontját és a szerkezet ezen gyenge pontja kimutathatóan befolyásolja a jelátvitel minőségét.

AZ X-QUISITE HANGSZEDŐ A SZABADALMAZTATATOTT MONOBLOKK KERÁMIA TECHNOLÓGIÁVAL
Ennél a szabadalmaztatott megoldásnál a tűszár és a tekercstest egyetlen, nagy szilárdságú kerámiablokkból készül. Ennek megfelelően nincs tűszár/tekercstest csatlakozási pont, elmarad a hagyományos felépítésű hangszedőknél ezen a ponton mérhető nagy dinamikai terhelés, a hangszedő által a lemez barázdáiból kiolvasott információ (mozgás) ellenállás mélkül, tiszta, torzulásmentes formában éri el a tekercstestet. Eredményeként az X-quisite hangszedők minden ismert megoldásnál nagyobb felbontásban közvetítik a lemezbarázdákból kiolvasott információt és eddig elképzelhetetlennek tartott természetességgel szólaltatják meg a zenét.