Skip to main content

A 2019 szeptember 1-jén indult X-quisite neve még nem ivódott be a köztudatba, de a HiFiction AG már ismerősebben csenghet: a háttércég gyártja ugyanis az EMT hangszedőket és a Thales hangkarokat egyaránt. Kiemelkedő fiatal mérnökük, Micha Huber tervezte a márkák termékeit is, s ennek kicsúcsosodása az X-quisite: a legforradalmibban kialakított hanszedők.

micha-huber-audio-mernok-engineer2020 szeptemberében a német Stereoplay tesztelte az ST modellt (az írás itt olvasható magyarul), 2021 márciusában pedig a Hangzásvilág stábja tette próbára a CA hangszedőt.

A termékek olyannyira frissek, hogy bemutatásukra 2020 januárjában került sor Szingapúrban, a kiszállítás pedig február végén indult el. Az X-quisite hangszedők technológiai egyediségét Micha Huber az alábbi vizuális és szöveges összehasonlítással mutatta be a termékbemutatón.

 

HAGYOMÁNYOS FELÉPÍTÉSŰ HANGSZEDŐ ALUMÍNIUM TŰSZÁRRAL

 


Ennél a széles körben alkalmazott kivitelnél a gyártó a gyémánttűt alumínium tűszárba foglalja. Mivel az alumínium viszonylag lágy anyag, a nagy dinamikájú tűmozgás szerkezeti változásokat okoz az engedékeny tűszárban és a deformálódott geometria miatt mind nagyobb mértékűvé válik a jeltorzulás, ahogy öregszik a hangszedő. Emellett a tűszár és a tekercstest közötti mechanikai kapcsolat az emelőhatás eredményeként a legnagyobb erőt épp erre a csatlakozási pontra fejti ki és az esetek többségében csak több-kevesebb veszteséggel tudja átadni a tű/tűszár mozgását a tekercstestnek.

 

CSÚCSKATEGÓRIÁS HANGSZEDŐ BORON VAGY ZAFÍR TŰSZÁRRAL

Ezeknél a felső kategóriás hangszedőknél a tűszár teljes mértékben vagy részben boronból, zafírból, egyes esetekben gyémántból készül. Ezáltal minimális mértékűre csökken a tűszár vibrációja. Ezeknél az anyagoknál viszont még nagyobb fizikai megterhelés éri a tűszár/tekercstest csatlakozási pontját és a szerkezet ezen gyenge pontja kimutathatóan befolyásolja a jelátvitel minőségét.

 

AZ X-QUISITE HANGSZEDŐ A SZABADALMAZTATATOTT MONOBLOKK KERÁMIA TECHNOLÓGIÁVAL

Ennél a szabadalmaztatott megoldásnál a tűszár és a tekercstest egyetlen, nagy szilárdságú kerámiablokkból készül. Ennek megfelelően nincs tűszár/tekercstest csatlakozási pont, elmarad a hagyományos felépítésű hangszedőknél ezen a ponton mérhető nagy dinamikai terhelés, a hangszedő által a lemez barázdáiból kiolvasott információ (mozgás) ellenállás mélkül, tiszta, torzulásmentes formában éri el a tekercstestet. Eredményeként az X-quisite hangszedők minden ismert megoldásnál nagyobb felbontásban közvetítik a lemezbarázdákból kiolvasott információt és eddig elképzelhetetlennek tartott természetességgel szólaltatják meg a zenét.

Forrás